Conform OMS, zi de zi, 1 milion de persoane contactează o boală cu transmitere sexuală. În ciuda acestui fapt, în România, accesul la educație sexuală este extrem de limitat și produce repercusiuni grave la nivel social. Copiii, tinerii, chiar și adulții sunt victime ale carenței de informare și se supun unor riscuri de care nu sunt conștienți. Echipa de proiect a programului „Servicii din Norvegia pentru tinerii din România-PILOT” a dezvoltat în acest sens un tool de educație non-formală menit să faciliteze o serie de sesiuni de educație pentru sănătatea reproducerii.
Temele abordate în cadrul sesiunilor sunt următoarele: anatomia aparatului reproducător feminin/masculin, informații despre virusul HIV, diferența dintre HIV și SIDA, metode contraceptive, cu accent pe folosirea corectă a unui prezervativ masculin și feminin, precum și noțiuni despre consimțământ.
Materialele informative care vor fi livrate în cadrul acestor sesiuni au fost preluate și adaptate după modelul Norvegian de educație non-formală pentru sănătatea reproductivă.
În urmă analizării modului de predare din Norvegia a fost dezvoltat actualul tool, a cărui informație va fi prezentată de către studenții la medicină, elevilor cu vârste cuprinse între 15-35 ani din 11 județe alese pentru proiectul pilot (Bihor, Brașov, București/Ilfov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș), precum și din 24 de localități defavorizate (Vidra, Râșnov, Luna, Castelu, Adamclisi, Ciobanu, Crucea, Amărăștii-de-Jos, Bârca, Cetate, Plenița, Berești, Corod, Cudalbi, Țibănești, Șcheia, Bratca, Dobrești, Sânnicolau-Mare, Lugoj, Apold, Târnava, Iacobeni).
Proiectul este derulat de Asociația Semper Musica în parteneriat cu Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România și cu Sex and Society și beneficiază de o finanțare în valoare de 263.640,50€ prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Astfel, în cadrul liceului dumneavoastră elevii claselor 9-12 vor putea beneficia de sesiuni pe tema ,,Sănătatea reproducerii” alături de studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu (voluntari ai Asociației Universitare pentru Medicină și Asistență Medicală) București, ce le vor oferi o îndrumare corectă asupra temei dezvoltate și adaptate pentru intervalul lor de vârstă fără a fi expuși la informații/acțiuni sau alte fapte ce ar putea să le compromită integritatea.